/Wat kan je nog doen als je reispapieren niet op orde lijken te zijn?

Wat kan je nog doen als je reispapieren niet op orde lijken te zijn?

De dagen worden steeds langer en warmer dus de vakantiekriebels spelen ook weer op. Maar in het verlangen naar die vakantie kan er een hoop mis gaan waardoor een deze zelfs helemaal in het water kan vallen.  Het betreft hier vaak geld of verzekeringszaken, of gedoe rondom het paspoort. Om paniek te voorkomen geven we je hieronder een

Je ontdekt dat je paspoort is verlopen op de dag van vertrek

Pas als je je koffer aan het inpakken bent kom je erachter dat je paspoort verlopen is. De schrik slaat je om het hard natuurlijk want nu komt toch echt heel de vakantie in gevaar. Maar wat kan je nog doen om ervoor te zorgen dat je zaken nog snel ten goede kan keren.

Wanneer de nood echt hoog is kan je een noodpaspoort aanvragen. Voor het aanvragen van een dergelijk noodpaspoort kan je op verschillende punten op Schiphol terecht. Let op: Als u voor een kind een noodpaspoort aanvraagt, moeten beide ouders/gezaghebbenden aanwezig zijn voor ondertekening. Als maar 1 van de ouders het gezag heeft bij uitspraak van de rechter, dan moet u de rechterlijke uitspraak tonen. Verder gelden dezelfde voorwaarden als in andere gevallen.

Je vergeet een verzekering af te sluiten voor je vakantie

Als we op vakantie gaan zijn we allemaal behoorlijk naïef als het om verzekeren gaat. Met de gedachte mij gebeurd toch niets stappen we in de auto, trein of vliegtuig. Maar als er dan wel iets gebeurd op de reis dan kunnen we onszelf wel voor de kop slaan want dan kunnende kosten in het buitenland behoorlijk oplopen. Hieronder even een kleine indicatie wat die kosten zouden kunnen zijn:

  • Een migraine in Hurghada (Egypte): 651 euro.
  • Een gebroken been in Antalya (Turkije): 16.900 euro.
  • Een maag- en darmontsteking (gastro-enteritis) in Spanje: 8.000 euro.
  • Een bezoek aan de spoedeisende hulp in Miami (VS): 53.000 euro.
  • Een snee- of knie wond in Griekenland: 3.500 euro

Maar mijn eigen verzekering is toch ook geldig bij een vakantie? Ja dat klopt maar toch is  het wel verstandig om voor vertrek te controleren of je zorgverzekering voldoende dekking biedt in het buitenland. In de polis van je zorgverzekeraar staat vermeld welke zorg je vergoed krijgt in het buitenland en of je zelf de zorgaanbieder kunt kiezen of niet. Als je dekking niet voldoende is moet je het verschil zelf betalen namelijk.

Let op: In sommige landen moet je, voordat je het land in mag, kunnen aantonen dat je een zorgverzekering hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval in Cuba en Rusland. Het is altijd verstandig om voor vertrek een Engelstalige polis op te vragen bij je verzekeraar. Deze kun je dan tonen als bewijs dat je bent verzekerd.

Onderweg naar de vertrekhal kom je erachter dat je niet de benodigde toeristen visum hebt

In de meeste gevallen is het nog mogelijk om via een vliegtuigmaatschappij nog een visum te regelen op Schiphol, hier moet je dan vaak wel extra voor betalen. De kosten voor de aanvraag van een visum bij zo een andere vliegtuigmaatschappij bedragen ongeveer 35 tot 40 euro. Handig om te weten als je echt omhoog zit.

Er zit een blokkade op je pinpas voor pinnen buiten de eurozone.


Het is de nachtmerrie van elke reiziger. Als je in het buitenland bent en je er achter komt dat je geen toegang hebt tot je geld. Zorg ervoor dat je je creditcard altijd bij je hebt op een reis in het buitenland. Op veel passen zit standaard een blokkade voor het pinnen buiten de eurozone. Deze blokkade is eenvoudig  op te heffen via online bankieren of je bankieren app. Zorg dus dat je altijd een reader of zoiets dergelijks bij je hebt om op je vakantieadres deze eventueel op te heffen.

Je hebt niet de geschikte laders bij je voor op je vakantieadres

Er zijn locaties zoals in Zuid-Amerika waar het elektranet werkt op een andere spanning van 110 volt bijvoorbeeld. Of je komt erachter dat ze in je hotel hele andere stekkerdozen hebben waar jouw stekker helemaal niet op past. Dat kan erg vervelend zijn, Zorg dat je altijd een reisstekker/ adapter  in je tas hebt zitten. Mocht je dit vergeten zijn, dan zal je snel op jacht moeten. Ben je nog op Schiphol dan is de hoop nog niet vergeven, dan zijn ze daar ook te krijgen. Ga naar de Schipholplaza en loop naar de Electronics winkel. Ze kosten bijna niks – voor 2 a 3 euro heb je er eentje – en zijn een echte must voor elke reiziger. Maar ook als je erachter komt op de luchthaven van de bestemming dan kan je daar vaak nog wel een reisstekker bemachtigen.

Tot slot is er nog één echte frustrerende ergernis

Naast alle bovenstaande paniek momenten blijft er nog eentje over die tot voor veel onrust kan zorgen en dat is wanneer je onderweg bent of ergens aankomt en je hebt je blijkt onverwacht geen slaapplek te kunnen vinden. Reizen is een vermoeiende bezigheid en na een lange rit of vlucht wil je in ieder geval even een thuisbasis hebben. Veelal wordt deze al bij het reisprogramma mee geboekt Maar ook daar kunnen de vreemdste zaken misgaan (omdat je de boekingspapieren niet bij je hebt bijvoorbeeld 😉 Vergeet die dus niet!

Mocht je onverhoopt toch nog een plek zoeken dan kan bij bij vergelijkingswebsites vaak nog wel last-minutes boeken, zoals bij zoover of wanneer je meer van het kamperen bent bij campoala.com Zorg dat je dit soort sites ook bij de hand hebt zodat je eventueel via je telefoon nog een overnachting kan bemachtigen.

Met de bovenstaande tips op zak kan de vakantie dus bijna echt niet meer in het water vallen. Doe er dus je voordeel mee!